Dana
Sati
Minuta
Sekudni

Do 3. HSK Konvencije u hotelu Metropol Palace

Septembar u znaku zahvalnosti zaposlenima u Domaćinstvu

Nedelja posvećena zaposlenima u hotelskom Domaćinstvu – International Housekeepers Week, obeležava se tradicionalno u hotelima širom sveta svake druge sedmice u septembru. Ove godine biće to od 8. do 14. septembra.

Iako po svom značaju Domaćinstvo spada među najvažnije hotelske sektore, to je, nažalost, u mnogim hotelskim kućama još uvek nedovoljno priznat i uvažen sektor, uglavnom zbog nepoznavanja težine i raznolikosti poslova koje obavljaju zaposleni u Domaćinstvu. Zato je International Housekeepers Week jedan od načina da se istakne ne samo važnost HSK sektora, već i napori koje zaposleni ulažu u profesionalno obavljanje svog posla. To je i prilika da menadžment pokaže svoju zahvalnost ovom sektoru i nagradi osoblje koje to zaslužuje.

Inače, obeležavanje Međunarodne nedelje zaposlenih u Domaćinstvu počelo je da se praktikuje 1981. godine i od tada, već 43 godine hoteli širom sveta – od malih nezavisnih hotela do velikih hotelskih lanaca, od istoka do zapada, nastoje da tokom te sedmice pokažu zahvalnost članovima HSK timova za čuvanje ugleda hotela, hotelskih zvezdica i njegove profitabilnosti.

Svoju zahvalnost menadžment može da iskaže na razne načine, ali je najvažnije da se biranim, iskrenim rečima, pre svega, zahvali članovima HSK timova na njihovom doprinosu kompaniji i da te reči koje će zaposlene učiniti ponosnim, postave na svim društvenim mrežama kako bi bile što vidljivije. A ako budžet to dozvoljava – poželjni su prigodni, simbolični pokloni koji imaju sentimentalnu vrednost.

Obeležavanje ove sedmice prepušteno je uglavnom maštovitosti menadžera Domaćinstva, a zavisi od mogućnosti kompanije. Ipak, evo nekoliko zanimljivih ideja o kojima vredi razmisliti:

  • ORGANIZOVATI takmičenje u čišćenju gostinjskih soba, u nameštanju kreveta ili pravljenja ukrasa od peškira;
  • OSMISLITI nagrade za najbolje zaposlene;
  • ORGANIZOVATI motivacione treninge, “kros” treninge sa drugim sektorima, kao i neki zabavan team building, a
  • Ako budžet to dopušta, pun pogodak bio bi ORGANIZOVANJE zajedničkog ručka (ili večere) za zaposlene u HSK sektoru, na kojem će se dodeliti priznanja i nagrade, uz obavezno prisustvo GM-a i članova menadžmenta.

Nikako ne treba zaboraviti da je posao zaposlenih u Housekeeping-u stresan I, pritom, nedovoljno cenjen. Naporan rad iza kulisa, ako je još i bez pohvale ili priznanja  – može ozbiljno demotivisati osoblje. Zato je razumevanje i podrška ovim ljudima više nego dragocena. I nikada nije previše zahvalnosti i otvorenog iskazivanja ponosa njihovim radom kako bi znali da su cenjeni.

Ipak, fokus na zahvalnosti ne treba da bude samo tokom Međunarodne nedelje zaposlenih u Domaćinstvu. To bi trebalo da se praktikuje svakodnevno. Jer, ulaganje u wellbeing zaposlenih u HSK sektoru je, sasvim sigurno, ulaganje i u sadašnjost i u budućnost hotelske kompanije.