HORES u akciji: Bez plastike u hotelima do 2027. godine

Кao deo angažovanja oko smanjenju uticaja hotelske industrije na životnu sredinu, HORES (Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede) najavljuje novu posvećenost eliminisanju svih predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu u hotelima do 2027. godine.

Plastika je praktična: lagana, otporna je na razne elemente (vodu, toplotu, hladnoću…) i može imati različite oblike. Problem je u tome što je plastika sveprisutna i često se koristi za jednokratne predmete. Danas imamo više od 200 miliona plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu godišnje u hotelskim sobama, salama za sastanke, restoranima i prostorima za slobodno vreme.

Zbog toga HORES najavljuje novi projekat. Pored eliminacije svih plastičnih slamki, plastičnih kašičica, i plastičnih štapića, plastične galanterije u kupatilima koji se već koriste, hoteli će postepeno ukidati korišćenje svih plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu u svim hotelima u Srbiji do 2027. godine.

Zamena plastike za jednokratnu upotrebu je u nekim hotelima već počela, a za druge je u toku, sa ciljem da se obezbedi isti nivo iskustva gostiju. Za svako predloženo rešenje hotelima, razmatraju se operativni uticaj, troškovi i bolji ekološki učinak.

Operativni vodič za hotele

U ovom vodiču, hoteli će pronaći informacije o najčešće korišćenoj plastici za jednokratnu upotrebu u hotelima i ekološkim alternativama. Za svaki plastični proizvod za jednokratnu upotrebu, rešenja su ili identifikovana ili su u procesu identifikacije.

Vodič će biti posvećen pronalaženju rešenja za 4 glavna segmenta hotela:

  • Sobe: alternative plastičnim čašama, plastičnoj galanteriji i drugim predmetima…
  • Restorani, barovi, lobi..: alternative plastičnim slamkama, kašičicama i drugim predmetima…
  • Sale za konferencije i prijeme: alternative plastičnim flašama za vodu, ketering…
  • Spa & Wellness, prostori za slobodno vreme: alternative plastičnim papučama, plastičnom priboru…

Cilj je da hoteli u Srbiji, gostima ponude održivo iskustvo. Uvereni u ovaj prioritet, potrebno je da vlasnik hotela, generalni menadžer i njegov tim, uklone sve plastične predmete za jednokratnu upotrebu. Prvo je potrebno uraditi inventar svih plastičnih proizvoda u hotelskim sobama, salama za konferencije, restoranima na bazi švedskog stola i pronaći relevantne ekološke alternative.

Realizacijom ovog projekta hoteli i restorani će dobiti pozitivne povratne informacije od gostiju i ojačati komunikaciju sa njima. Dugoročno smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu uticaće na konkurentnost hotela Srbije na međunarodnom tržištu.

Izvor: Hores.rs